Letos byla úroda ovocných stromů nadměrná, a ne každý stihne s hromadami jablek a hrušek užitečně naložit, než se postupem času zkazí. Dají se však dobře skladovat, nebo sušit!
![sběr jablek](https://jarozi.cz/wp-content/uploads/img_a332395_w2282_t1545216535.jpg)
Skladování
Základním pravidlem je skladování všech druhů ovoce odděleně. Nikdy by jednu bedýnku neměla obývat jablka společně s hruškami. Dbejte také na dostatečnou vzdálenost mezi ovocem a zeleninou. Vždy udržujte ve větší vzdálenosti například brambory, řepu, nebo třeba cibuli co možná nejdál od zmíněného ovoce. To by mohlo zapříčinit jejich narušení aromatické vůně a poškodit jejich jedinečnou svěžest. Skladuje výlučně jen kvalitní plody. Pokud je, byť jen jedno malé jablko i z menší plochy nahnilé, nikdy jej nedávejte ke zdravým kusům, aby se poškození nepřenášelo. Ideální teplota pro skladování jablek a hrušek je asi 5 °C, přičemž nejlepším místem je sklep. Vlhkost by neměla přesáhnout 90 % a spodní hranice by neměla být nižší než 80 %. K zimování ovoce se hodí i nezralé kusy, mají totiž schopnost vylučovat látku etylén, který urychluje zrání a vaše ovoce tak přirozeně dozrává. Také jej často kontrolujte a každé vadné kusy, ať už nahnilé, nebo červivé, vyhoďte, nebo zpracujte.
Sušení
Ovoce, jablka a hrušky, nakrájejte na milimetrové plátky a vyrovnejte je na velký tác, či plech. Vždy udržujte pouze jednu vrstvu tak, aby žádný z plátků nepřekrýval ten druhý. Sušit můžete na radiátoru, u krbu, ale i v troubě, nebo speciálních sušičkách dostupné v obchodech s kuchyňskou elektronikou. Při sušení není dobré přesáhnou teplotu 40 °C, abyste nezničili látky, které v nich jsou. Často plátky obracejte, aby se vám nelepily na podložku. Měly by být udržované v pružnosti a neměly by být příliš vlhké. Sušené ovoce skladujte v temnějším místě a suchu. Pozor na mušky, které se rády v křížalách zabydlují, a proto je mějte po usušení v uzavřených nádobách.