Co s velkou úrodou jablek a hrušek?


Letos byla úroda ovocných stromů nadměrná, a ne každý stihne s hromadami jablek a hrušek užitečně naložit, než se postupem času zkazí. Dají se však dobře skladovat, nebo sušit!
sběr jablek
Skladování

Základním pravidlem je skladování všech druhů ovoce odděleně. Nikdy by jednu bedýnku neměla obývat jablka společně s hruškami. Dbejte také na dostatečnou vzdálenost mezi ovocem a zeleninou. Vždy udržujte ve větší vzdálenosti například brambory, řepu, nebo třeba cibuli co možná nejdál od zmíněného ovoce. To by mohlo zapříčinit jejich narušení aromatické vůně a poškodit jejich jedinečnou svěžest. Skladuje výlučně jen kvalitní plody. Pokud je, byť jen jedno malé jablko i z menší plochy nahnilé, nikdy jej nedávejte ke zdravým kusům, aby se poškození nepřenášelo. Ideální teplota pro skladování jablek a hrušek je asi 5 °C, přičemž nejlepším místem je sklep. Vlhkost by neměla přesáhnout 90 % a spodní hranice by neměla být nižší než 80 %. K zimování ovoce se hodí i nezralé kusy, mají totiž schopnost vylučovat látku etylén, který urychluje zrání a vaše ovoce tak přirozeně dozrává. Také jej často kontrolujte a každé vadné kusy, ať už nahnilé, nebo červivé, vyhoďte, nebo zpracujte. 
sušená jablka
Sušení

Ovoce, jablka a hrušky, nakrájejte na milimetrové plátky a vyrovnejte je na velký tác, či plech. Vždy udržujte pouze jednu vrstvu tak, aby žádný z plátků nepřekrýval ten druhý. Sušit můžete na radiátoru, u krbu, ale i v troubě, nebo speciálních sušičkách dostupné v obchodech s kuchyňskou elektronikou. Při sušení není dobré přesáhnou teplotu 40 °C, abyste nezničili látky, které v nich jsou. Často plátky obracejte, aby se vám nelepily na podložku. Měly by být udržované v pružnosti a neměly by být příliš vlhké. Sušené ovoce skladujte v temnějším místě a suchu. Pozor na mušky, které se rády v křížalách zabydlují, a proto je mějte po usušení v uzavřených nádobách.

CategoriesNezařazené